Gemla Interiör-4.jpg
Skärmavbild 2022-03-26 kl. 19.23.51.png
Arm%2525C3%2525A4rvinglas_edited_edited_edited.png

VÄLKOMMEN

Hos oss ligger fokus på hantverk, hållbarhet och passion, tillsammans med den största respekt för vår jord och miljö. Detta gäller vinet, maten och möblerna.

Gemla står för genuint hantverk. Alla möbler är tillverkade av hållbara material, trä från certifierade skogar, naturliga stoppningsmaterial, ull och vegetabiliskt garvat läder. Detta är en självklarhet för Gemla.

Lika självklart är det att vi på vinbaren serverar levande viner och mat.

 
Öppnavinflaska.png
 

DRYCK

Vi jobbar endast med hantverksviner odlade i obesprutade vingårdar där vinbönderna jobbar i samklang med jorden och naturen istället för emot den.

Vi serverar viner som tillåts vara sig själva utan onödiga tillsatser. Viner som tydligt speglar platsen där de vuxit utan några filter emellan.

 
Diskussion_.png
 

MAT

Maten vi serverar speglar vår passion för hantverk. 

Vi låter bra råvaror stå i fokus och gamla tekniker paras med innovativa. Vi jobbar mycket med lokala produkter och grönsaker i säsong, gärna nygamla sådana.

 
 

AKTIVITETER!

STAY TUNED...

TIDIGARE:

Kings of Loire!

Smaka på 6 viner (3 vita, 3 röda) från Clos Rougeard, Domaine du Collier, Domaine Guiberteau och Sylvain Dittière.
Som en tidig start på midsommarfirandet erbjuder vi en mycket ovanlig möjlighet att smaka 6 av de mest eftertraktade vinerna i Loire från 4 av de starkast lysande stjärnorna i regionen.


En sommarpresent från oss till er kan man säga☺️🥰! 
Vi har bara 8 serveringar av denna rara vin-flight så det är först till kvarn som gäller.
Du kan para vinerna med vår middagsmeny eller bara njuta av dem på egen hand, det är som du vill.
Vi häller dessa juveler måndagen den 20:e och tisdagen den 21:a juni.
 

Vinerna är:


 2017 Domaine du Collier ”La Charpentier” Chenin Blanc
2018 Domaine Guiberteau ”Brézé” Chenin Blanc
2019 Sylvain Dittière ”La Perlée” Chenin Blanc
2015 Clos Rougeard ”Le Clos” Cabernet Franc
2017 Domaine du Collier ”La Ripaille” Cabernet Franc
2019 Sylvain Dittière ”Cormiers” Cabernet Franc


Priset är 820kr och det går bara beställa hela flighten, vi häller inte glas av enstaka viner eftersom det motverkar syftet med denna sällsynta möjlighet.
Varmt välkomna!


P.S. Som grädde på moset har vi premiär för vår sommargrill på måndag då Alex och Alice står ute och grillar grymt goda spett och annat smarrigt! 

24/5 - Vinmakarhäng med Craig Hawkins, Testalonga!

Denna gång med Sydafrikas mest älskade ”enfant terrible” Craig Hawkins som har Testalonga El Bandito!!

Testalongas vingårdar ligger i nordöstra hörnet av Swartland som är ungefär en timmes bilresa norr om Kapstaden. Klimatet påminner om det på Sicilien och de bergiga delarna av Roussillon.

Craig är en pionjär i Sydafrika på många sätt, bland annat var han först i landet med att göra ett skalmacererat vitt vin (orange).

Hans egensinnighet och kompromisslösa vinmakning har tidvis gjort honom illa omtyckt av Sydafrikas, många gånger mycket konservativa, vinauktoriteter.

Men vinerna från Craig och hans Testalonga har en stor och trogen skara av följare världen över som ständigt växer då fler och fler upptäcker dessa vansinnigt goda viner!

Själv så tycker Craig att det absolut viktigaste karaktärsdraget i hans viner är den distinkta sälta de får från granitjordarna där de växer.

På alla etiketter, som Craig förövrigt gör själv, står det ”made from grapes”.

För det är vad det är, bara druvor, inget annat……

19/5 - Les Frères Soulier & Rillettes

 

Kom och njut av världens kanske bästa vinbarsmat och viner från två av södra Rhônes starkaste lysande vinstjärnor just nu, 

bröderna Charles & Guillaume Soulier.

Bara för en kväll serverar vi dessa mycket rara viner på glas.

 

Les Frères Soulier

Charles och Guillaume kommer från en vinmakande familj men tog över sin fars vingårdar först 2014 och de producerade sitt första helt egna vin 2015.

De verkar i byn Saint Hilaire d’Ozilhan i Gard som ligger i södra Rhône väster om Avignon och är lite av en hub för den unga generationen vinmakare fyllda med sprakande energi.

Bröderna Soulier jobbar med många olika typer av jordmåner såsom sand, lera, röd lera och kalksten. De har gamla planteringar av Grenache och Syrah men har även återplanterat bortglömda druvsorter som till exempel Picardan, Terret Noir och Counoise.

De plöjer endast med häst och har olika djur i betandes i vingårdarna för att tar hand om ogräs och samtidigt gödsla lite.

De är mycket noga med arbetet i källaren. Bland annat används inga maskiner vilket betyder att tekniken med att pumpa vin över skalhatten inte används och att de pressar druvorna helt för hand i en gammal vertikal press.

De använder många gamla tekniker som till exempel en variant av kolsyrejäsning som kallas ”la trempouillette”. De leker även mycket med förfarandet att inte toppa upp faten vilket gör att ett tunt lager flor (jästtäcke) kan bildas på vinet vilket de gillar eftersom det bidrar till fräschören i vinerna.

Deras otroligt komplexa vinmakning ger fjäderlätta viner, många mycket ljusa i färgen, som har en extremt tydlig Rhônekaraktär och en riktigt stor personlighet.

Helt vansinnigt goda och ungefär lika svåra att få tag på!

Nu för första gången i Sverige!

 

Rillette

Vi älskar rillette och vill ta tillfället i akt att dela denna underbara rätt med så många av er som möjligt. Rillette är förmodligen Frankrikes mesta vinbarsmat, den finns på menyn på alla de bästa vinbarerna.

Rillette görs i hela Frankrike, ofta på fläsk, men det är även vanligt med rillette på anka, kanin eller kyckling.

Området runt Le Mans är lite av rillettens epicentrum och det är även där man tror att receptet kan ha uppkommit på 1400-talet.

Från början är det en konserveringsmetod liknande konfitering där man kokar kött mycket långsamt i fett i många timmar.

Det bästa, och godaste, sättet att servera rillette är med gott bröd och krispiga pickles.

Och naturligtvis med ett riktigt gott vin till!

 

5/5 - Vin & Grillkväll! 🔥🍷
Med viner från Banyuls och örtdoftande grillspett!

 

Torsdag den 5 maj kickar vi igång vår- och sommarsäsongen på allvar för då plockar vi fram utegrillen för första gången i år.
För att fira detta lite extra korkar vi upp samtliga viner av årets allokering av Yoyo's viner från Banyuls!
Laurence, som Yoyo egentligen heter, flyttade till Banyuls 2005 och har gjort vin sedan 2007.
Banyuls är ett av världens absolut vackraste vindistrikt, men också ett av de mest utmanande och svårjobbade.
Vingårdarna ligger i bergen i Roussillon, nära spanska gränsen, de är mycket branta och vetter mot havet. Eller vetter och vetter, de stupar rakt ner i havet!


Naturligtvis betyder detta hårt arbete med häst och plog, några traktorer är inte att tänka på, och produktionen är såklart minimal.
Men ack så gott det blir!!!

Yoyo's viner är josiga, fruktiga och vibrerar av intensiva smaker. Helt unika i sitt slag!

Vi ses på en härlig grillkväll med sydfranska vibbar!

🦘 28/4 - Aussie-tema samt JAZZ! 🎸

Vi startar med ett Australien-tema på glaslistan!

Vi vann nyligen silver i kategorin bästa ”Australiensiska vinlistan” i Starwinelist utnämning bland svenska vinbarer och restauranger och det tycker vi givetvis är superkul!

Så vi firar detta med att erbjuda en hel drös med viner på glas från några av Australiens hetaste och mest eftertraktade vinbönder.

Det kommer att finnas viner i nästan alla regnbågens färger från stjärnor som Anton von Klopper på Lucy Margaux, Patrick Sullivan, Tom Shobbrock, Ochota Barrels, Gentle Folk, Jauma Wines, Good Intentions, Commune of Buttons, Sam Vinciullo och Smallfry.

 

Vi startar på torsdag och kör över hela helgen, glasvinerna byts ofta och någon dag kanske vi till och med poppar en Jeroboam….

Inte nog med det återser vi Morgan och vänner för att spela skön jazz för alla vindrickare!

Cheers!

19/4 - AW med Tom Lubbe från Domaine Matassa!

Förra året hade vi en otroligt uppskattad Matassa-kväll med Ida och Dryckesbutiken då vi hällde alla nyinkomna Matassaviner på glas! Det var fullt hus och stämningen var på topp!

Och då var Tom inte ens här på grund av omständigheterna med pandemin.

 

Men i år är han här i egen hög person!!!

Så kom på en alldeles förträfflig vinmakar-AW med Tom och drick så mycket Matassa ni bara orkar i alla färger!

 

100% garanti på gott och trevligt!🤩🍷

 

​🌊🐚

Skaldjurstema! 
Från torsdag den 10/2 och så långt lagret räcker serverar vi dykplockade sjöborrar, islandsmusslor och hjärtmusslor från nordnorge.


Givetvis kommer det finnas extra många viner på glas som passar särskilt bra till skaldjur!

Varmt välkomna in och prova!

Torsdag 27/1 - Live-Jazz!!

Vi har premiär för livemusik på Gemla 🎷🎸!

Morgan Hultgren Wärn, senast verkande i New York, och Jon Henriksson, en av Stockholms mest anlitade jazzmusiker kommer lira live för att förgylla er kväll lite extra.

Riktigt go stämning och särskilt goda viner utlovas också😊!

Vi öppnar 16.00 som vanligt och livemusiken sätter igång vid 18.30.

Vi ses! 🎶

Onsdag 19/1 Releasekväll Grégoire Perron!

Vi drar igång det nya eventåret med en härlig kväll tillägnad en vinmakare som är helt ny i Sverige, Grégoire Perron!

Rosforth & Rosforth har precis, med en del hjälp från oss😊, fått hem den första lilla laddningen av Grégoires viner och vi häller dem alla på glas för kvällen.

Grégoire och hans fru håller till i byn Journans som ligger i Bugey, inte så långt från Jura.

Han har även tränat hos mästaren Ganevat i Jura så han vet hur man gör gott vin!

Från 16.00!

PASTAKVÄLLAR!

Nu kör vi igång med våra härliga pastakvällar igen!

Varje onsdag fram till jul vevar Alex och Alice någon typ av handgjord pasta och vi plockar fram extra pastamässiga viner till dessa ljuvligheter.

 

Vi startar 10/11 och har grand finale 22/12

Kom i tid då det inte finns obegränsat med pasta😋!

 

Buon Appetito!

Torsdag 18/11 - Beaujolais Nouveau-Fest!

Kan vara vinfesternas FEST!

Precis som förra året kör vi Nouveau-fest, denna gång med både vitt och rött från och Beaujolais, och till detta skaldjur från både hav och land.

Salut!

🍂🌱🍇

🦀🧔🏻

 Tisdag 23/11 Sébastien Riffault in the house!! 

Vi får besök av legendaren från Sancerre.

Sébastien guidar er igenom inte mindre än 12 olika cuvéer från många olika lägen och årgångar.

Alex gör precis som förra året en mycket passande rätt med kungskrabba till vinerna.

Max från importören Rosforth & Rosforth finns på plats och kan dessutom hjälpa er att beställa deras första vinlåda för privatkunder som innehåller just 6 flaskor av Riffaults viner som samtliga finns att smaka under kvällen!

Vi ses!

GEMLA STUDIO

Gemla STUDIO & VINBAR är skapad ur behovet av en mötesplats för Gemla i Stockholm. Idén att kombinera studio med vinbar kändes lika oväntad som självklar – och betydligt mer spännande än ett traditionellt showroom.

Dagtid visas möbler och inredning i ett levande och ständigt omväxlande sammanhang, medan det på kvällen byter skepnad till vinbar som en naturligt välkomnande plats att ses på.

Med Gemla STUDIO skapar vi en tillgänglig plats där arkitekter och kunder kan testa våra möbler i sitt riktiga sammanhang. Här kan man prova Gemlas olika modeller, välja ytfinish och klädsel, och allmänt bolla idéer för varje enskilt projekt.

 
 

TEAM GEMLA STUDIO

ANTON MANNERVIK

Gemla porträtt HR-1.jpg

Benny har till och från sedan tidiga tonåren haft en fot i restaurangbranschen. Människor, mat och dryck är hans stora intressen.
Sedan 30 år tillbaka har han arbetat internationellt med möbler och inredning.
2015 blev Benny ägare till Gemla Fabrikers AB där han startade en ny resa med att stärka ett anrikt varumärke.

Gemla porträtt HR-5.jpg

Anton började sitt första arbete inom hotell och där tändes intresset för service och det personliga mötet med gästerna.
Resan kom snart att förflyttas till inredningsvärlden och har sedan 20 år kommit att handla om möbler, hantverk och kvalitet – alltid med kundens upplevelse i fokus.
Passionen finner han i den skapande processen, främst kring utformningen av detaljer och material.
För Anton sitter den upplevda helheten i de noga sammanvägda detaljerna, med en fast övertygelse att kvalitet och hållbarhet går hand i hand.

BENNY HERMANSSON

TEAM GEMLA VINBAR

ALEX SCHLYTER

Gemla porträtt HR-6.jpg

När Alex var 19 år och flyttade hemifrån tillsammans med en kompis, så var veckans höjdpunkt att bjuda in vänner på middag på lördagskvällarna.
En dröm om att bli kock väcktes till liv redan då. Mat, dryck och umgänge är det bästa han vet och intresset växer ständigt.
Alex lagar sin mat på råvaror som är i säsong, men även efter vilket väder det är för dagen. Kännedom om bönder och producenter är centralt i hans matlagning och förmedlas via få komponenter och tydliga smaker i personliga rätter som alltid serveras med ett leende.

ANNA MELLFORS

Gemla porträtt HR-2.jpg

Anna har jobbat inom restaurangbranschen i snart 30 år, hon drömde som 6-åring om att bli kock och lagade trerättersmiddagar till föräldrarna.
Sedan 20 år är hon sommelier, från början klassiskt skolad men för 10 år sedan upptäckte hon naturliga hantverksviner och då fanns det ingen väg tillbaka.
Anna vill att vin ska vara otvunget och fyllt av glädje men anser att varje glas blir så mycket godare om man känner till lite om platsen där det vuxit och människorna som tagit hand om det.
Det är vad Anna brinner för att förmedla till alla som vill lyssna.

OLA ARNKIL

Gemla porträtt HR-4.jpg

Södersonen Ola Arnkil har tillbringat sitt vuxna liv på krogen, en miljö som har känts 100% naturlig sedan dag ett.
Mötet med nya människor har alltid varit drivkraften, att få vara med där allt händer. Ola älskar att driva projekt och hitta på nya sätt för människor att sammanstråla.
Efter mångårigt arbete på krogen, många sidoprojekt inklusive studier i ryggen, har Ola återvänt till sina hemkvarter.
Att få möjligheten att vara med och utveckla något så genuint och bygga upp en helt ny del av Stockholms krogliv på precis samma gator han sprang på som barn är det mest betydelsefulla Ola gjort hittills i livet!

 
 

KONTAKT

Magnus Ladulåsgatan 10

anna@gemlavinbar.se

073 - 339 73 27

Vi tar inga bordsbokningar, förutom på lördagar då det finns runt 20 bokningsbara platser att lägga vantarna på för lördagsmiddag.

Vi svarar gladeligen i telefon från 14.00 mån-lör.

Välkomna!

ÖPPETTIDER

Mån–Tors: 16-23
Fre-Lör: 16-sent
Sön: Stängt